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Complete the Self Certification Form enclosed in this package and return to the City of
Perris, 101 North D. Street, Perris, CA 92570 or e-mail to livewell@cityofperris.org

If you do not serve children’s combo meals OR children’s combo meals
inclusive of a beverage, STOP HERE

If you serve children’s combo meals inclusive of a beverage
‘ and the current beverage offered is offered is milk, water
and/or 100% juice, as stated in Ordinance No.1340, further

changes do not need to be made to your food service es-
tablishment. STOP HERE

If you serve children’s combo meals inclusive of a beverage and the
current beverage offered is not milk, water, and/or 100% juice, as
stated in Ordinance No. 1340, please make the appropriate changes to
ensure that the beverage is in compliance with the ordinance.

The Live Well Perris Team is readily available to meet with your business if further
assistance is needed to implement this ordinance.

Q: What'’s the purpose of this ordinance?

A The proposed ordinance supports children’s health by requiring healthy beverages
to be offered as the default beverage offered with a combination children’s meal in-
clusive of a drink, sold together at a single price. This ordinance supports the efforts of

the City of Perris to combat childhood obesity and diabetes through implementation
of healthy practices in our environment.

Q: When does the ordinance take effect?

A The ordinance took effect 30 days after March 14, 2017 upon approval of Ordi-
nance No.1340. However, we are allowing an implementation period to allow restau-
rants to apply the needed changes.



FAQ Continued

Q: What will happen if | do not comply?

A If you serve a kids’ combo meal that includes a beverage and do not comply, you will be subject to the
administrative procedures set forth in the Perris Municipal Code Chapter 1.18, Section 1.18.010. If you serve
a kids'meal that does not include a beverage, this ordinance is not applicable to your restaurant.

Q: What if | serve a kids meals that does not include a beverage?

A You are still required to submit a self-certification form. However, this ordinance will not affect your
current menu or kids"meals. If one day, your establishment decides to serve a kids’combo meal inclusive of a
beverage, you will be subject to compliance and be required to submit a new certification form.

Q: Does this mean we cannot serve other types of beverages for kids’ meals?

A As stated in Section 7.46.040-B in Ordinance No. 1340, “Nothing in this section prohibits a restaurant’s
ability to sell, or a customer’s ability to purchase, a substitute or alternative beverage instead of the default
beverage offered with a children’s meal, if requested by the purchaser of the children’s meal."The proposed
ordinance does not prohibit a restaurant’s ability to sell, or a consumer’s ability to purchase, a substitute or
alternative beverage if requested by the consumer.

Q: Will this affect the pricing for customers?
A The ordinance should not affect the pricing for customers and is contingent on each business menu and

pricing.

Q: What if | have multiple businesses, do I have to fill out only one form?
A: No, you will have to complete one form per business. You can request paper copies, make a copy of the
original one mailed to you, or download a copy from our website at www.cityofperris.org/livewell

Q: How long do | have to make these changes, if applicable?

A Length of implementation on this ordinance is on a case by case basis per restaurant. If additional time
is needed you can contact the LWP team at (951)943-6100 ext. 234 or livewell@cityofperris.org to ensure we
have the requested extension on file.

QQ: Do I have to renew my certification form?
A Certification forms will be renewed every two years and will be mailed on behalf of the City of Perris.

Q: How can | get more help?

. If you would like further assistance through this process, you can contact our Live Well Perris team at
(951)943-6100 ext. 234 or e-mail at livewell@cityofperris.org. If you would like to meet with our team in per-
son, you can set-up an appointment at (951)943-6100 ext. 234 and we will be more than happy to provide
further assistance to ease this process.

(QQ: Where can | get more information?
A:You can get more information if you visit our website at www.cityofperris.org/livewell

Q: How can I make healthy beverages accessible to all customers?

A: Adherence to Ordinance No. 1340 takes you one step closer to providing healthy beverages to custom-
ers. If you wanted to make additional changes, we recommend creating a hydration station using water and
fruits and/or vegetables in season to create naturally flavored water. This will provide healthy and delicious
water at zero cost to customers.

For additional questions, please contact our Live Well Perris Team
at (951)943-6 100 ext. 234 or livewell@cityof perris.org



